dinsdag 25 maart 2014

Een heel klein hard plassertje...

The Nuclear Safety Summit 2014. Alleen de naam al. Dat boezemt best wat angst in. Zo overgenomen uit de laatste Hollywoodkraker. Maar nee hoor de NSS (voor intimi) is een heuse nucleaire top voor de crème de la crème van de wereldleiders. Het halve land wordt platgelegd, steden onbegaanbaar en langs de kust staat zelfs afweergeschut. En dat allemaal in Nederland, ons mooie maar o zo kleine Nederland. Het land waar je in twee uur van oost naar west reist, waar we tulpen kweken, waar Gordon onze televisieschermen vervuilt en het land waar iedereen over elkaar heen struikelt als Zwarte Piet ter discussie staat. En in dat kleine land wordt een top georganiseerd die zijn weerga niet kent.

Maar dat is natuurlijk niet wat die wereldleiders te zien krijgen. Als ze al iets te zien krijgen van Nederland. Nee, Nederland straalt deze dagen grootsheid uit, en daadkracht. Wij horen bij de grote jongens! Dat is de gedachte. Maar ik ben bang dat we die gedachte niet helemaal waar kunnen maken.  En dat is misschien maar goed ook, want we zouden akelig door de mand vallen ben ik bang.

Obama bijvoorbeeld neemt nogal wat mee als hij komt; Air Force One, Marine One and last but not least, The Beast. Zijn Limo met de omvang van een truck waar Henk Wijngaard jaloers op zou worden.  Mark Rutte daarentegen, die heeft een bedrijfsfiets, zo liet hij nog even zien tijdens de opening van de NSS.
En aan minister Frans Timmermans de eer om zijne presidentiële hoogheid op te vangen. Vanaf het moment dat Obama ons Franske een hand gaf, wist hij al, die heeft hier niets te vertellen. Lichaamstaal verraadt alles. En zo kan het dat Obama een wereldrecord neerzet op het traject Schiphol – Museumplein, terwijl Facebook-Frans zijn Facebook status nog aan het updaten is over wat hem zojuist is overkomen.
Misschien dat Mark Roete (zoals Obama hem noemt), nog iets te vertellen heeft. Maar nee hoor. Die moest zelfs zijn eigen Catshuis afstaan. Alsof je zo wanhopig bent om bij een vriendenclubje te horen, dat je je jouw huis maar beschikbaar stelt om een feestje te geven, terwijl je zelf niet mag komen, maar hey… ze hebben wel gezegd dat je goed bezig bent.  


En ik vermoed ook dat Mark op zijn minst wel een paar druppeltje urine heeft laten lopen bij het zien van Obama en de rest van de wereldleiders in “zijn” Nederland. Dat heeft hij toch maar weer mooi gefixed. En vanochtend mocht Mark op de foto met alle aanwezige wereldleiders. En hij mocht in het midden vooraan. Hij mag vooraan zitten met Obama naast hem. Alsof hij op de eerste rij zit met het mooiste meisje van de klas naast hem  op de schoolfoto, die hij straks vol trots thuis gaat laten zien. Mark zal op zijn minst toch wel een klein hard plassertje hebben gehad toen hij op de foto mocht. Maar net als Nederland moet je dat in perspectief plaatsen. Het is er wel, maar te klein om serieus te nemen. 

3 opmerkingen:

  1. Weer sterk Robert! Maar ik zou geen meester zijn als ik je toch een klein geschiedenislesje mee wil geven, http://www.entoen.nu/havenvanrotterdam.
    Zoals de wijsgeren spreken: Waar in Rotterdam het geld op wereldschaal wordt verdient... wordt het in Den Haag verdeeld en in Amsterdam uitgegeven ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi gesproken Peter. Ik beschouw jou als wijsgeer nummer 1!!! Kusje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zeg Robert... waar blijft die 'verse' blog???

    BeantwoordenVerwijderen